dimarts, de maig 15, 2007

Serveis socials i dependència


Els serveis socials són un dels pilars del nostre model de benestar i contribueixen d’una manera cabdal a la construcció d’una societat més inclusiva, justa i cohesionada.

Ha estat a l’àmbit local, moltes vegades amb la col·laboració d’entitats i associacions sense finalitat de lucre, on s’han anat consolidant uns serveis socials cada vegada més sòlids, més eficaços i més propers.

Progressivament la concepció dels serveis socials ha evolucionat d’una visió assistencialista cap a una concepció universalista, és a dir, adreçada a tothom. En aquesta línea, cal reconeixer el dret d’accés als serveis socials per a totes les persones com un dret de ciutadania i es concretar les prestacions de la xarxa pública de serveis socials.

Per altre banda l’atenció de les persones mancades d’autonomia personal representa un repte social d’enorme magnitud. La cura d’aquestes persones ha estat històricament assumida, gairebé en solitari, per les famílies, i majoritàriament per les dones.

Des de l’àmbit municipal celebrem la recent aprovació de la “Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència” per part del govern de l’Estat. El calendari d’execució d’aquesta Llei preveu garantir l’atenció de les persones amb dependències més greus aquest mateix any 2007, fins a arribar l’any 2015 a donar cobertura a les persones amb dependències més lleus.