divendres, de maig 18, 2007

La seguretat avui


La seguretat ha esdevingut una de les principals exigències de la ciutadania. La visió majoritària sobre què vol dir “seguretat” no la restringeix als fets delictius sinó que la considera un concepte ampli que comprèn el gaudi de tot allò que condicona el nostre benestar.

Garantir la seguretat ciutadana és un objectiu prioritari. Cap ciutadà ni ciutadana, sigui quina sigui la seva situació, ha de quedar privat del dret a estar i sentir-se segur.

La prevenció ha de ser un element bàsic en la nostra política local de seguretat. Hem d’actuar contundentment contra els petits delictes i els actes incívics que generen un fort sentiment d’inseguretat i desordre.

Pel que fa a la seguretat viària, cal efectuar accions educatives en aquest àmbit per tal de fomentar els valors i les bones pràctiques entre la ciutadania.

Algunes de les propostes que cal aplicar son:

-Coordinació. Fer efectiva la coordinació dels cossos policials que actuen a la ciutat.

-Policia de barri. Un model de seguretat que inclogui la presència d’unitats policials als barris de les ciutats, així com un temps de resposta màxim.

-Transversalitat. Per millorar la seguretat cal que les polítiques educatives, socials, de promoció econòmica, de mobilitat, urbanístiques, etc, estiguin degudament coordinades amb les polítiques de seguretat.

-Junta Local de Seguretat, presidida per l’Alcalde, per coordinar tots els processos de diagnosi, prevenció i actuació en matèria de seguretat.

-Plans locals de seguretat, com a eines per a la prevenció integral dels actes delictius, i d’altra banda, com a eines que permeten la participació ciutadana.