dijous, de maig 24, 2007

L'Educació, un dret de ciutadania


L’educació pública i de qualitat, ha estat sempre una de les nostres prioritats. Defensem una definició d’educació com a dret de ciutadania, un dret desenvolupat al llarg de tota la vida i que és cabdal en el desenvolupament humà, cultural i social.

Cal partir d’una consideració àmplia del fet educatiu. L’educació no és un patrimoni exclusiu de l’escola. Darrerament, l’escola ha hagut de fer front a noves situacions, com l'elevat fracàs escolar, l'augment de comportaments d'assetjament escolar, la violència, etc.

La resposta als nous reptes requereix de la implicació directa i activa del conjunt d'agents socials i educatius. Cal posar de relleu que el principal paper educatiu el té la família, i en aquest sentit, cal facilitar als pares i mares espais i instruments que els permetin exercir aquesta responsabilitat.

També el territori és un agent educatiu per ell mateix, que genera sinergies entre els àmbits de socialització (escola, famílies, entitats, empreses, etc.). Sota aquest visió s’han d’articular les polítiques educatives municipals, inserint-se en l’escola, en la comunitat educativa, en els agents econòmics i en les xarxes socials.