dilluns, de febrer 12, 2007

Visions de la política local


En l’administració local, els Ajuntaments són la representació política dels ciutadans d’un municipi i que es constitueixen per gestionar els afers públics d’una determinada demarcació territorial. Per tant, estem parlant de demarcació, de límits, que lògicament en funció de cada municipi, de la seva grandària, en tindrà uns o altres. En definitiva, estem parlant de proximitat d’uns ciutadans envers als altres.

Fer política dins l’administració local, en els Ajuntaments, comporta aquesta proximitat. Alguns expressen que és fer “política de trinxera”, jo prefereixo definir-la com a “política apassionada”, necessàriament apassionada, si no existeix aquest component no és possible dur-la a terme. Cal assumir que és una acció voluntària de cada persona posar-se o no posar-se en aquest món, i que si hi ets, representes no només al teu partit sinó també a la teva població, de la que a demés també n’acostumes (crec que seria obligat) ser-ne ciutadà i, per tant, veí o veïna. Tot això dóna com a resultant que has de ser polític les 24h. del dia dels 365 dies de l’any i per això cal passió i il·lusió.

Dit així, algú pot pensar que ho estic descrivint com un sacrifici, res més lluny de la meva intenció. Crec que és un privilegi poder fer política en l’administració local, amb els teus veïns i per als teus veïns. La immediatesa farà que les teves actuacions i decisions es puguin construir de forma conjunta i tinguin un resultat més o menys immediat o, com a mínim, amb una opinió immediata, sobre la qual es podrà anar modelant la societat que volem entre tots plegats. Aquesta descripció no és tant fàcil de traspassar a la política catalana o estatal, els ciutadans queden més lluny, i això ho fa més complexa.

Una altre manera de contemplar l’exercici de la política local a Sant Quirze del Vallès o en altres poblacions, pot ser vista en relació a les seves funcions, les de gestió política i les de gestió de serveis. En el municipi pren molta importància la gestió de serveis, això no vol dir que no existeixi, o no hagi d’existir, la gestió política, en absolut. El que cal és situar realment les funcions que cal realitzar en el seu punt just. A la meva manera d’entendre, la gestió política ha de ser el motor, el cor i, per tant, l’essència de la gestió dels serveis; es qui la d’impulsar. La gestió de serveis és peça fonamental de les accions que cal que porti a terme un Ajuntament en qüestions tant diverses com la via pública, l’urbanisme, el mediambient, la cultura, l’esport, els serveis socials, el manteniment, el transport, etc., per tant cal pensar, planificar i estructurar des de la política municipal en aquesta línia. Cal tenir intenció, voluntat i acció, no podem vendre fum, la millor manera perquè els polítics recuperem credibilitat, és fent política local amb seny, rigor i honestedat.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Celebro que entengui la política com un acte voluntari que, un cop assumit, cal exercir amb total entrega, d'altra banda, les necessitats del poble, serveis, és una cosa que com vostè entenc que estan per sobre de ideologies.
Salut